Spędź wakacje w Japonii bez wychodzenia z domu!

Wakacje trwają w najlepsze! Jedni pakują walizki i ruszają na egzotyczne wycieczki, inni wybierają lokalne atrakcje. Jeśli wciąż nie masz pomysłu, co zrobić, aby Twoje wakacje były wyjątkowe i niezapomniane… zabieramy Cię w kulinarną podróż po Japonii 😉

To już drugi kraj, w którym spędzamy takie wakacje. Jak zorganizować je w tajskim stylu możesz sprawdzić tutaj.

Z czym kojarzy nam się wyjazd do Japonii? Z górą Fuji, wielkimi cykadami, przepięknymi wachlarzami i kimonami. Ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem i składnikami najwyższej jakości! Świeże sushi, aromatyczna zupa miso, sycący ramen – czego chcieć więcej 😉 Jeśli nie po drodze Ci dwunastogodzinny lot do Tokio, nic straconego! Tę najciekawszą – kulinarną podróż masz na wyciągnięcie ręki.

Zaczynamy planowanie menu

Na początek śniadanie! Wiedziałeś, że Japończycy bardzo lubią przygotowywać omlety? Od tego dania zaczynamy naszą kulinarną podróż 😉 Przepisów na omlet jest wiele, ale czym wyróżnia się ten z Kraju Kwitnącej Wiśni? Przede wszystkim składnikami pochodzącymi prosto z Japonii. Tutaj proponujemy kremowy omlet z wodorostami wakame i sosem sojowym House of Asia. Sos sojowy idealnie zastępuje sól i jest jej zdecydowanie zdrowszą alternatywą.

Bez względu na pogodę, w wakacje szkoda dnia na siedzenie w domu. Po energetycznym śniadaniu przygotuj swoje bento i w drogę! Bento to pojemnik z przegródkami lub bez na lunch ewentualnie drugie śniadanie, które Japończycy przygotowują samemu w domu lub kupują w sklepach. Tradycyjne bento składa się z ryżu, mięsa lub ryby i różnych warzyw. Takie posiłki mogą być bardzo kolorowe, a ozdabianie ich i formowanie ryżu w różne postaci to prawdziwa sztuka!

Co złowić na obiad?

W kuchni japońskiej nie może zabraknąć ryb i owoców morza, a wiele z nich możemy również znaleźć w naszych rodzimych sklepach. Jednak jest jeden wyjątek – narodowy przysmak Japończyków ryba Fugu, którą należy jeść tylko w certyfikowanych miejscach. Złe przygotowanie tej ryby może skończyć się tragicznie.

Jeśli jednak wolicie bezpieczniejsze dania, warto spróbować pstrąga marynowanego w sosie teriyaki. Takie danie w połączeniu z japońskim makaronem Soba House of Asia i warzywami, będzie idealne na rodzinny obiad lub kolację w azjatyckim stylu.

A skoro już jesteśmy w temacie ryb… Nasza kulinarna podróż oczywiście nie obędzie się bez sushi! Wybieramy ulubione dodatki i bierzemy się do przygotowania! Zaczynamy od najtrudniejszego, czyli przygotowania ryżu. Jak go zrobić – tutaj znajdziecie kilka wskazówek.

Sushi sushi nie równe

Gdy ryż i pozostałe składniki są już gotowe, wystarczy je tylko zawinąć 😉 Najbardziej tradycyjnym rodzajem sushi są futo maki, gdzie ryż i dodatki zawinięte są w wodorost. Hoso maki to te najmniejsze z zaledwie jednym składnikiem. Zupełnie inaczej wyglądają california maki, w których ryż znajduje się na zewnątrz rolki. Spotkać można też nigiri, czyli uformowany ryż z krewetką lub warzywami na wierzchu, oraz sashimi, czyli kawałek ryby z różnymi dodatkami.

Rozgrzewamy chłodne wieczory

W te nieco chłodniejsze wieczory idealna będzie rozgrzewająca zupa miso! To danie to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Pasta miso House of Asia przygotowana z fermentowanej soi i ryżu, ma delikatny, słony smak, idealnie dopełnia ją smak grzybów shiitake i makaronu ramen. Zupa działa rozgrzewająco, jest lekkostrawna. Idealnie sprawdzi się również na początek dnia.

Podczas naszych wakacji nie może zabraknąć jednego z najpopularniejszych japońskich dań – ramen! Chociaż zupa ta przywędrowała do Japonii z Chin, to właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni zdobyła największą popularność. Ramen nie ma jednego przepisu, każdy kucharz przygotowuje go na swój własny sposób. Składa się z makaronu ramen, bulionu oraz różnych dodatków. My polecamy wersję z makaronem soba i boczkiem oraz wersję z tofu. 🙂

Sushi dla każdego, małego i dużego

Zastanawialiście się kiedyś jak zachęcić dziecko do spróbowania tego dania? Mamy dla Was świetny przepis, który przypadnie do gustu każdemu, nawet największym niejadkom 😉 Zaczynamy oczywiście od przygotowania ryżu, ale później… smażymy naleśniki! Które w pyszny sposób zastąpią liście alg morskich. Jakie składniki dodać do takiego nietypowego sushi? Najlepiej owocowe – pokrój w słupki truskawki, banany i kiwi. Później nałóż ryż na naleśnik, dodaj trochę kremowego serka, połóż owoce i zawijaj! Dziecinnie proste, prawda? 😉

 

Oglądamy i chrupiemy

Tak udany dzień warto zakończyć w ciekawy sposób, na przykład maratonem filmów japońskich! Japońskie horrory nie mają sobie równych, a w bogatej ofercie anime każdy znajdzie coś dla siebie. Do wieczornego filmu idealnie sprawdzą się przekąski, ale zamiast kalorycznych chipsów, zachęcamy do wypróbowania zdrowszych zamienników – pysznych przekąsek House of Asia – prażonej soi Edamame, ciecierzycy i bobu w trzech wyjątkowych smakach, czosnku z cebulą, BBQ i ostrzejszej wersji – sriracha.

Więcej japońskich smaków znajdziecie na naszej stronie: http://houseofasia.com.pl/nasze-produkty/?fwp_p_kategorie=kuchnia-japonska

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI