Skąd się wzięły lody?

Skąd wzięły się lody?

Lody! Czy ktoś wyobraża sobie przeżyć bez nich lato? Nie. Bez względu na miejsce zamieszkania wszyscy znają ten słodki i zimny deser, który pomaga ochłodzić organizm w najgorętsze dni.

Nie ma w pełni potwierdzonych informacji kto wynalazł lody, ale pierwsze historyczne wzmianki o lodowych deserach sięgają 5000 lat wstecz i pochodzą z Chin! Początkowo przyrządzano desery ze zmiażdżonych owoców i kruszonego lodu, przypominały dzisiejsze sorbety. Postęp w zakresie przygotowania lodów spowodował, że Chińczycy zmienili recepturę zimnego deseru. Zmieszaną papkę z gotowanego ryżu, owoców, mleka i przypraw wkładali do śniegu i zamrażali. Dało to początek prawdziwym lodom.

Jak lody pojawiły się Europie?

W starożytności Grecy radzili sobie wykorzystując śnieg z Olimpu. Mieszali go z sokami owocowymi, miodem i winem. W Rzymie do lodu dodawali miód, cynamon, wodę różaną, często dodawali również migdały, daktyle i figi.
Współczesne lody trafiły do Europy prawdopodobnie dzięki Marco Polo. Jak głosi legenda wenecki podróżnik wykradł tajną recepturę podczas jednej z podróży po Chinach i sprzedał weneckim cukiernikom. Jednym z pierwszych miejsc w Europie, które zaczęły serwować lody dla szerokiego odbiorcy, choć wciąż dla elit w XVII w. była lodziarnia Cafe Procope w Francji. Lody tam były skomponowane z mleka, śmietanki, masła i jajek.

Lody dla elit

Pyszny, orzeźwiający deser lodowy nie był od początku dostępny dla każdego. Lód był produktem deficytowym i nie wszędzie dostępnym. Jego transportowanie było kosztowne, zatem delektować się smakiem lodów mogli nieliczni. Lodowa historia rozwinęła się gdy receptura dotarła za ocean. Pierwszą lodziarnię w Nowym Jorku otworzył Włoch, ale Amerykanie bardzo chętnie rozprzestrzeniali  wieści o lodach i w połowie XIX w. została otwarta pierwsza wytwórnia lodów. Już w 1876 roku wynaleziona przez Niemca Carla von Linde chłodziarka sprawiła, że produkcja lodów była znacznie ułatwiona. Na początku XX w wprowadzono jadalny rożek, ale lody stawały się coraz bardziej powszechne. Popularność lodów na świecie nie maleje od tamtego czasu. Dostępne są zarówno latem jak i zimą na patyku, w wafelku czy rożku.

Lody różny mają smak i kształt

Początkowe bezkształtne sorbety na bazie kruszonego lodu i soków owocowych zmieniały się wraz z rozwojem technologii ich produkcji i możliwościami przechowywania. Nakładane łopatką, gałkowe czy kręcone to najpopularniejsze i najbardziej dostępne lody, jednak ludzka kreatywność nie ma granic. W sklepach dostaniemy lody w dowolnym kształcie, w zależności co promują i jaki smak mają, a klienci lodziarni nie nadążają za pomysłami ich właścicieli, którzy co chwilę wprowadzają nowe, często bardzo dziwne smaki. Tajowie jedzą lody w bułce, Japończycy mają lody o smaku matcha. Chińczycy dodają do swoich lodów czarny sezam i czerwoną fasolę.

Myślisz, że robienie domowych lodów jest trudne? Zaskoczymy Cię! Wypróbuj nasz prosty przepis na lody z mleka kokosowego.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI