Kuchnia fusion

Żurek orientalny

Liczba porcji:

4

Czas: 25 min

Poziom:

Średni

Składniki

3 litry bulionu warzywnego
1 litr zakwasu na żurek
1 litr mleczka kokosowego
300 g wędzonego węgorza
1 duży liść kaffiru
1 duży liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
15 g grzybów Mun
3 łyżki chrzanu
2 łyżki majeranku pieprz i sól; do smaku
kilka listków kolendry; do dekoracji
4 jajka; ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

  1. Zakwas wlej do garnka. Dodaj liście laurowy i kaffiru, ziele angielskie i połamane grzyby Mun. Całość zagotowuj.
  2. Wlej mleczko kokosowe. Dodaj chrzan i wlej bulion. Mieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  3.  Jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Węgorza porwij na kawałki i oczyść z ości.
  4. Do miseczek nałóż porcję wędzonej ryby. Wlej żurek. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajek i udekoruj listkami kolendry
Wróć do poprzedniej strony