Kuchnia tajska

Zupa Tom Kha z kurczakiem

Zupa kokosowa idealna! Dziecinnie prosta w przygotowaniu. Aromatyczna, słodka i delikatnie ostra.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

200 g piersi z kurczaka
400 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
3 łyżeczki pasty Tom Kha
0,5 łodygi trawy cytrynowej
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
2 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
sok z 1 limonki
2 łyżki sosu rybnego
3 liście kaffiru

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową w całości, liście kaffiru oraz posiekane: w pióra szalotkę, drobno imbir, czosnek w plasterki.
  2. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  3. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, chili i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  4. Zupę dopraw sokiem z limonki oraz sosem rybnym.
  5. Przelej do miseczek i udekoruj kolendrą.
Wróć do poprzedniej strony