Kuchnia fusion

Zupa rybna z pomidorami i kolendrą

Sos rybny to podstawa kuchni tajskiej, na jej bazie przygotowywane są sosy, używany jest również jako sól. Pierwszy wrażenie po powąchaniu sosu może nie być pozytywne, ale to niezastąpiony składnik wielu dań. Świetnie podbija smak i aromat dań, w szczególności rybnych. Jeśli nie masz czasu na gotowanie esencjonalnego bulionu rybnego, wystarczy że dodasz kilka łyżeczek sosu rybnego i pełna smaku zupa rybna gotowa!

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Składniki

200 g filetu białej ryby (np. z dorsza)
1 cebula; pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku; drobno pokrojone
1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
2 duże ziemniaki; obrane, pokrojone w łódki
1 puszka pomidorków cherry
60 ml sosu rybnego
600 ml wody
2 łyżki oleju; do smażenia
świeża kolendra; drobno pokrojona

Sposób przygotowania

  1.  Do garnka wlej olej i podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, imbir oraz ziemniaki. Następnie zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  2.  Dodaj pomidorki wraz z zalewą i sos rybny. Całość gotuj kolejne 5 minut.
  3. Na koniec włóż do wywaru kawałki ryby i gotuj jeszcze 3 minuty.
  4.  Zupę podawaj posypaną kolendrą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony