Ramen z grzybami Shiitake i cukinią



Zupa Ramen to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każdy przyrządza ją z ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to zupa na bazie pasty miso z grzybami Shiitake, cukinią, szynką, jajkiem, oraz szpinakiem baby. Miska zupy ramen jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić główne danie obiadowe.

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zacznij gotować w zimnej wodzie, kiedy zacznie wrzeć wyjmij je po 5 min.
  3. W garnku na średnim ogniu rozgrzej olej, usmaż na złocisto czosnek, wlej wodę.
  4. Dodaj pastę miso i grzyby, dobrze wymieszaj,
  5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś do momentu uzyskania miękkości grzybów.

W misce ułóż makaron, szpinak, cukinię, szynkę, grzyby, zalej bulionem miso, udekoruj połówką jajka i sezamem.