Kuchnia japońska

Zupa ramen z grzybami shiitake i cukinią

Zupa ramen to jedno z najpopularniejszych dań w Japonii. Każdy przyrządza ją z ulubionymi składnikami. Nasza propozycja to zupa na bazie pasty miso z grzybami shiitake, cukinią, szynką, jajkiem, oraz szpinakiem baby. Miska zupy ramen jest na tyle sycąca, że z powodzeniem może stanowić główne danie obiadowe.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

300g(4 saszetki) zupy miso

1 opakowanie makaronu ramen

1 opakowanie grzybów shitake

1 cukinia; obrana obieraczką do warzyw  tak, aby powstały cienkie wiórki

80g szynki pokrojonej w cienkie plasterki

1 łyżka czosnku; pokrojonego w cienkie plasterki

2 jajka

1 łyżka oleju roślinnego; do smażenia

700ml wody

Szpinak baby; do ozdoby

Czarny sezam; do ozdoby

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zacznij gotować w zimnej wodzie, kiedy zacznie wrzeć wyjmij je po 5 min.
  3. W garnku na średnim ogniu rozgrzej olej, usmaż na złocisto czosnek, wlej wodę.
  4. Dodaj pastę miso i grzyby, dobrze wymieszaj,
  5. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś do momentu uzyskania miękkości grzybów.

W misce ułóż makaron, szpinak, cukinię, szynkę, grzyby, zalej bulionem miso, udekoruj połówką jajka i sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony