Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym



Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14% 
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • ½ łyżeczki pasty Holy Basil (zawiera bulion drobiowy)
  • ½ małego kalafiora; podzielony na różyczki
  • 3 ząbki czosnku; pokrojone w plasterki
  • 1 cebula; pokrojona w pióra
  • 1,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • ½ kwaśnego jabłka (Szara Reneta); bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego; drobno pokrojone
  • 1 łyżka oleju
  • sok z ½ limonki
  • szczypior; pokrojony w 1 cm kawałki
  • kolendra; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej olej i delikatnie podsmaż czosnek, imbir i cebulę.
  2. Wlej mleko kokosowe, sos rybny, dodaj pastę i warzywa. Całość wymieszaj i gotuj ok. 7 minut.
  3. Zupę dopraw sokiem z limonki, wlej do miseczek i udekoruj szczypiorem i kolendrą.