Kuchnia tajska

Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

400 ml mleczka kokosowego
½ łyżeczki pasty Holy Basil (zawiera bulion drobiowy)
½ małego kalafiora; podzielony na różyczki
3 ząbki czosnku; pokrojone w plasterki
1 cebula; pokrojona w pióra
1,5 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
4 łyżki sosu rybnego
½ kwaśnego jabłka (Szara Reneta); bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
2 łodygi selera naciowego; drobno pokrojone
1 łyżka oleju
sok z ½ limonki
szczypior; pokrojony w 1 cm kawałki
kolendra; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlewamy olej i delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i cebulę.
  2. Wlewamy mleko kokosowe, sos rybny, dodajemy pastę i warzywa. Całość mieszamy i gotujemy ok. 7 minut.
  3. Zupę doprawiamy sokiem z limonki, wlewamy do miseczek i dekorujemy szczypiorem i kolendrą.
Wróć do poprzedniej strony