Kuchnia tajska

Żółte curry z dorsza z pomidorkami cherry

Liczba porcji:

2

Czas: 45 minut

Poziom:

Średni

Składniki

300 g filetu z dorsza ze skórą; pokrojonego w 3 cm kostkę
1 średnia cebula; pokrojona w 1 cm kostkę
1 średni bakłażan; pokrojony w 2 cm kostkę
120 g pomidorków koktajlowych; przekrojone na pół
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru kokosowego
0,5 łyżeczki kurkumy
3-4 łyżki żółtej pasty curry (w zależności od ostrości)
3 liście kaffiru
sok z 0,5 limonki
400 ml mleczka kokosowego
6 sztuk świeżej kukurydzy baby; pokronej w 2 cm kawałki
4 cm korzenia imbiru; pokrojonego w zapałki
2 gałązki świeżej mięty
2,5 łyżki oleju kokosowego; do smażenia
kolendra; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir, bakłażana i kukurydzę.
  2. Dodaj żółtą pastę curry oraz kurkumę i smażymy do uwolnienia aromatu.
  3.  Wlej mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i gotuj przez 6-8 minut na średnim ogniu.
  4. Dodaj liście kaffiru i cukier kokosowy.
  5. Na patelnię wrzuć dorsza i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj miętę oraz pomidorki i gotuj jeszcze 3 minuty.
  6. Danie nalej do miseczek, dekoruj listkami kolendry.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony