Kuchnia tajska

Klasyczna sałatka Yum Woon Sen

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

160 g makaronu vermicelli
150 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
4 – 6 łyżek oleju
100 g kalmarów
10 krewetek
4 łodygi selera naciowego
40 g cebuli
4 dymki
1 pomidor

Dressing:
2 małe chilli
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soku z limonki
6 łyżeczek sosu rybnego

Sposób przygotowania

Dressing:

  1. W moździerzu utłucz czosnek z chili na pastę
  2. Do pasty dodaj cukier, sos rybny, sok z limonki, i dobrze wymieszaj

Pozostałe składniki:

  1. Makaron zanurz we wrzącej wodzie na 2 minuty, aż się ugotuje. Osusz i przełóż do miski.
  2. Mielone mięso z kurczaka i owoce morza zanurz we wrzącej wodzie na ok 2 minuty, osusz i dodaj do makaronu
  3. Podsmażony czosnek z olejem dodaj do makaronu
  4. Dodaj pozostałe składniki: posiekany seler naciowy, dymkę w centymetrowych kawałkach, pomidora bez pestek, pokrojonego w kawałki.
  5. Delikatnie wymieszaj składniki.
  6. Podaj posypane kolendrą
Wróć do poprzedniej strony