Kuchnia tajska

Wołowina w sosie z bazylią holy

Wołowina w sosie z bazylią Holy

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Średni

Składniki

200 g antrykotu wołowego; pokrojony w cienkie plasterki
1 łyżeczka Bazyli holy
10 pieczarek; przekrojone na pół
1 garść fasolki szparagowej; pokrojonej w 3 cm kawałki
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
50 ml wody
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka mąki z tapioki
200 g makaronu vermicelli z fasoli mung
50 ml oleju; do smażenia

Sposób przygotowania

1.Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

2.Fasolkę zblanszuj

3.Do miski włóż mięso, czosnek, wlej sos rybny, wymieszaj i odstaw na 10 min. do zamarynowania. 

4.Na rozgrzana patelnie wlej olej i smaż wołowinę przez 2 minuty, ciągle mieszając. Mięso zsuń na bok patelni, usmaż pieczarki i fasolkę. Wlej wodę, dodajemy łyżeczkę bazylią holy mieszaj do połączenia smaków. Całość podsmażaj
przez 1 minute na mocnym ogniu.

5.Danie podawaj z makaronem.

Wróć do poprzedniej strony