Kuchnia tajska

Wołowina holy basil

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Średni

Składniki

200 g antrykotu wołowego; pokrojony w cienkie plasterki
1 łyżeczka Bazyli holy
10 pieczarek; przekrojone na pół
1 garść fasolki szparagowej; pokrojonej w 3 cm kawałki
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
50 ml wody
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka mąki z tapioki
200 g makaronu vermicelli z fasoli mung
50 ml oleju; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Fasolkę zblanszuj.
  3. Do miski włóż mięso, czosnek, wlej sos rybny, wymieszaj i odstaw na 10 min. do zamarynowania. 
  4. Na rozgrzana patelnie wlej olej i smaż wołowinę przez 2 minuty, ciągle mieszając. Mięso zsuń na bok patelni, usmaż pieczarki i fasolkę. Wlej wodę, dodajemy łyżeczkę bazylią holy mieszaj do połączenia smaków. Całość podsmażaj
    przez 1 minute na mocnym ogniu.
  5. Danie podawaj z makaronem.
Wróć do poprzedniej strony