Kuchnia fusion

Wiosenna sałatka z grillowanymi szparagami

Wiosenne smaki w orientalnym wydaniu. Szparagi w wersji ze świeżą sałatką to kolejna propozycja przyrządzenia sezonowych warzyw. Chrupiące i intensywne w smaku szparagi w połączeniu z lekkimi warzywami w azjatyckim sosie sprawdzą się jako pożywny lunch w pracy.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

500g zielonych szparagów
300g czerwonej kapusty poszatkowanej
100g marchewki startej na wiórki
¼ szklanki dymki posiekanej
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
2 łyżki oliwy

Sos:
3 łyżeczki czarnego octu ryżowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju z sezamu
½ łyżeczki posiekanego imbiru
½ łyżeczki posiekanego czosnku

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu połącz ze sobą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Szparagi przekrój wzdłuż obieraczką, posmaruj oliwą i grilluj po 2 min z każdej strony.
  3. W dużej misce wymieszaj przygotowane warzywa i sos.
Wróć do poprzedniej strony