Kuchnia chińska

Wieprzowina z warzywami w ostrym sosie Sambal

Wieprzowina z warzywami na ostro

Mięso mielone to nie tylko składnik kotletów mielonych i sosu bolognese, ale to nie jedyna opcja na wykorzystanie tego mięsa. Sprawdź jak smakuje w stylu chińskim, z warzywami i ostrym sosem na bazie Sambal Oelek.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałki
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka o grubości 1 cm
200 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
1 łyżka sosu Sambal Oelek
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
100 g młodego szpinaku
1 łyżeczka białego sezamu

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj czosnek i chwilę smaż, aż do uwolnienia aromatu.

2. Na patelnię dodaj marchew i cebulę, smaż dalej mieszając przez około 1 minutę.

3. Dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni.

4. Dodaj sos sojowy i Sambal Oelek i wymieszaj.

5. Dodaj szpinak i delikatnie zamieszaj. Podawaj posypane sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony