Kuchnia chińska

Wegańska zupa ostro – kwaśna

Prosta w przygotowaniu zupa pikantna zupa, która swoim wyglądem zachęca do zjedzenia więcej niż zdołasz:)

Liczba porcji:

6

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 łyżki oleju
1 łyżka tartego imbiru
4 cebule dymki, pokrojone w 2 cm kawałki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu Sambal Oelek
1 łyżeczka cukru
400 g surowego tofu, pokrojone w 2 cm kostkę
1/4 główki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
220 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
3 marchewki, pokrojone w słupki wielkości zapałek

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu, aż się zarumieni. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym. Odstaw.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj do niego imbir oraz białą część dymki. Smaż przez 1-2 minuty. Dodaj wodę, sos sojowy, ocet, Sambal Oelek, cukier i warzywa. Zagotuj.
3. Podawaj w miskach udekorowane zieloną częścią dymki z dodatkową porcją sosu chili do smaku.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony