Kuchnia fusion

Udon burger

Udon burger to pomysł na smaczny posiłek wprost z kuchni fusion. Połączenie amerykańskiego przysmaku jakim jest burger na mięsie wołowym z bardzo popularnym w Japonii makaronem udon.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średnie

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

¼ opakowania makaronu udon

1 jajko

1 cukinia

300g mielonego mięsa wołowego

4 łyżeczki sosu sojowego premium

2 łyżeczki sosu chili z imbirem

1 pomidor pokrojony w plasterki

Kiełki, np. groszku do ozdoby

Sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Sos sojowy wymieszaj razem z mięsem, dodaj sól i pieprz do smaku. Obieraczką do warzyw oskrob cukinię tak, aby powstały cienkie długie płaty. W misce posól płaty cukinii i pozostaw na ok 5 minut.
  3. Uformuj dwa burgery z mięsa i usmaż je na patelni z każdej strony.
  4. W misce wymieszaj makaron z jajkiem. Z powstałej masy przygotuj 4 placki makaronowe.
  5. Usmaż je na złoty kolor z każdej ze stron.
  6. Przygotuj burgery: na placku makaronowym ułóż kotlet, posmaruj sosem chili, połóż cukinię, plaster pomidora, kiełki i przykryj drugim plackiem.
Wróć do poprzedniej strony