Składniki
- 2 łodygi dymki, drobno pokrojone
- 2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części
- 1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego
- 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem
|
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw. 2. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir. 3. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni. 4. Dodaj składniki sosu i wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj. 5. Podawaj posypane dymką i sezamem
|