Kuchnia chińska

Udka z kurczaka w miodowo czosnkowym sosie

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 łodygi dymki, drobno pokrojone
2 cm kawałek imbiru, drobno pokrojony
2 łyżki oleju do smażenia
4 uda kurczaka bez kości i skóry, każde pokrojone na 4 części
1 łyżeczka białego sezamu do dekoracji
1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu do podania
2 łyżki sosu sojowego jasnego
120 ml wermutu lub 100 ml wody z 1 łyżką cukru brązowego
2 łyżki sosu czosnkowego z miodem

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem i sos czosnkowy. Odstaw.
2. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż 1 dymkę i imbir.
3. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zarumieni.
4. Dodaj składniki sosu i wymieszaj. Smaż, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia i dodaj olej z prażonego sezamu. Wymieszaj.
5. Podawaj posypane dymką i sezamem

Wróć do poprzedniej strony