Kuchnia fusion Kuchnia tajska

Thaizeria – mizeria po tajsku

Drugi przepis zwycięzcy Tajlandia Challenge, Tomka, który prowadzi bloga szczypta.com. Mizeria to klasyczny dodatek do polskiego schabowego, a co powiecie o wersji wegańskiej z tajską nutą?

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

3 ogórki szklarniowe
½ papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
30 ml kremowego mleczka kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
otarta skórka z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki ziół w tym kolendra, bazylia tajska, mięta
2-3 łyżki uprażonych i pokruszonych orzeszków nerkowca lub ziemnych
sól

Sposób przygotowania

1. Dokładnie umyj ogórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. 
2. Ogórki posól i odstaw na 20 min, by zmiękły a sól wyciągnęła z nich wodę. 
3. W międzyczasie połacz sok z cytryny, sos rybny oraz cukier kokosowy i mieszam do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
4. Dodaj kremowe mleko kokosowe, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili.
5. Ogórki odcedź na sicie i przyciśnij delikatnie papierem ręcznikowym, by pozbyć się jak najwięcej wody.
6. Przełóż do miski i połącz z wcześniej przygotowanym sosem kokosowym.
7. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj.
8. Orzechy upraż na patelni by nabrały złocistego koloru.
9. Gotową thaizerię posyp orzechami i świeżymi liśćmi mięty lub bazylii tajskiej.

Wróć do poprzedniej strony