Kuchnia tajska

Zupa jarzynowa z krewetkami i kaffirem

Jarzynowa, zmora dzieci z przedszkola!:) a może być smaczna i z wkładką – z krewetek. Od razu lepiej smakuje. Dodatek pasty curry nadaje jej przyjemnie pikantnej nuty, a kaffir lekko cytrusowy posmak.

Liczba porcji:

4

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

16 krewetek; obranych i oczyszczonych
1/4 kapusty pekińskiej; pokrojonej w paski
100 g zielonej fasolki; pokrojonej w 3 cm kawałki
100 g kalafiora; podzielonego na mniejsze różyczki
2 łyżki żółtej pasty curry
1 l wody
3 łyżki sosu rybnego
4 liście kaffiru
2 łyżki cukru kokosowego
pęczek kolendry; drobno pokrojony

Sposób przygotowania

1.W garnku zagotowuj wodę. Dodaj pastę curry, liście kaffiru, fasolę i kalafior.Gotuj przez 5-6 minut.

2. Dodaj kapustę i krewetki. Dopraw sosem rybnym i cukrem kokosowym. Gotuj kolne kolejne 3-4 min

3. Na koniec posyp kolendrą.

Wróć do poprzedniej strony