Kuchnia japońska

Szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki z dymką

udka z kurczaka w sosie teriyaki

Kurczak to ulubione mięso Polaków. Potrafimy je przygotować na wiele sposobów, ale czy azjatycka marynata to już codzienność? Jeśli jeszcze nie to nie trać czasu i wypróbuj jak smakuje marynowany w sosie teriyaki.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

4 uda kurczaka, bez skóry i bez kości, każde pokrojone na dwie części
3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka imbiru, drobno posiekanego
6 cebulek dymek
2 patyki do szaszłyków
2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia ugotowany ryż, do podania
czarny sezam, do podania

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj 1 łyżkę sosu teriyaki, sos sojowy i imbir. Włóż do marynaty kurczaka i odstaw na minimum 15 min. w chłodne miejsce.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyki na przemian ze zwiniętymi dymkami. Zwinięta cebula powinna mieć szerokość kawałka kurczaka.

3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na średnim ogniu po 4 min. z każdej strony.

4. Podaj z pozostałym sosem teriyaki, sezamem i ugotowanym ryżem

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony