Szaszłyki z karkówki

Mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki! Proste szaszłyki to azjatycka propozycja, która sprawi, że mięso będzie soczyste po krótkim czasie na grillu.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
  • 2 łyżeczki utartych nasion kolendry
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1,5  łyżeczki sosu ostrygowego 
  • 1,5  łyżeczki sosu sojowego jasnego 
  • 1,5 łyżeczki cukru kokosowego
  • 5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
  • olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokrój w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i włóż do miski.
  2. Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
  3. W mięso dokładnie wetrzyj marynatę. 
  4. Na patyczki nawlecz mięso zostawiając na końcu patyczka miejsce do trzymania paluszkami.
  5. Szaszłyki grilluj na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i smaż szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

UWAGI: Lepiej żeby szaszłyki były wąskie (mięso kroimy w paski i zwijamy na patyczku jak wstążkę) wtedy równomiernie się usmażą.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI