Kuchnia tajska

Szaszłyki z karkówki

Mięsożercy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki! Proste szaszłyki to azjatycka propozycja, która sprawi, że mięso będzie soczyste po krótkim czasie na grillu.

 

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Średni

Składniki

200 g mięsa karkówki (ok. 10 plastrów)
2 łyżeczki utartych nasion kolendry
2 łyżki mleka kokosowego
1,5  łyżeczki sosu ostrygowego 
1,5  łyżeczki sosu sojowego jasnego 
1,5 łyżeczki cukru kokosowego
5 patyczków do szaszłyków dł. ok. 10-12 cm
2 ząbki czosnku 
0,5 łyżeczki oleju; do marynaty
olej; do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w cienkie plastry (najlepiej mniej więcej kształt prostokąta 3 x 5 cm) i wkładamy do miski.
  2. Nasiona kolendry rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy mleko kokosowe, sos ostrygowy, sojowy jasny, olej, cukier kokosowy, nasiona kolendry i posiekany czosnek.
  3. W mięso dokładnie wcieramy marynatę. 
  4. Na patyczki nawlekamy mięso (taką jakby falką, ważne by mięso było raczej zwarte i nie dyndało na patyczku) zostawiając na końcu patyczka miejsce do trzymania paluszkami.
  5. Szaszłyki grillujemy na złoto brązowy kolor lub na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy szaszłyki na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

UWAGI: Lepiej żeby szaszłyki były wąskie (mięso kroimy w paski i zwijamy na patyczku jak wstążkę) wtedy równomiernie się usmażą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony