Kuchnia japońska

Sushi handroll

Jak porządnie zwinąć rolkę sushi i zabrać ją na lunch w formie handroll? Tego dowiesz się z krótkiego filmiku na naszym kanale YouTube. A gdyby rolka z sosami to było za mało, do zestawu możesz dołożyć sałatkę z wakame.

Liczba porcji:

1

Czas: 5min + ugotowanie ryżu

Poziom:

Średni

Składniki

1 listek nori 
1 garstka ugotowanego i doprawionego ryżu 
4 krewetki ugotowane i obrane
8-10 cienkich słupków ogórka
2 plasterki avocado
4-6 listków szpinaku
wasabi

Sosy:
gotowy sos teriyaki (zawiera gluten)
sos sojowy (można użyć wersji bez glutenu)
2 łyżki wody kokosowej + płaska łyżeczka wasabi

Do rolowania potrzebna jest bambusowa mata

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy i doprawiamy sosem do ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Na bambusową matę kładziemy nori, na którym równomiernie rozkładamy ryż
  3. Wzdłuż rolki smarujemy cienką warstwa wasabi
  4. Układamy składniki: ogórki, avocado, krewetki i liście szpinaku
  5. Rolkę mocno zwijamy
  6. Rolkę kroimy na dwie części. Podajemy z różnymi sosami. 
Wróć do poprzedniej strony