Alternatywa dla kanapek! Lekkie rolki ze świeżymi składnikami, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik i na imprezę.
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 pomidory; bez gniazd nasiennych
- 70 g kiełków fasoli
- 1/2 mango; obrane, pokrojone w słupki
- 1/2 pęczka dymki; pokrojony w 3 cm kawałki
- 3 cm korzenia imbiru; pokrojony w słupki
- 3 łyżki sosu sriracha
- 5 gałązek kolendry; drobno pokrojona
- 80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- woda; do namaczania papieru ryżowego
Sos: 1,5 łyżki sosu rybnego sok z 2 limonek 1 ząbek czosnku; pokrojony w cienkie plastry 1/2 czerwonej papryczki chili; bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona 2 łyżeczki cukru
|
Sposób przygotowania
1. Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. 2. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C i piecz mięso przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Mięso porwij wzdłuż włókien na małe kawałki. 3. W misce wymieszaj kurczaka, kolendrę, sos sriracha. 4. Na zwilżony papier ryżowy ułóż kurczaka, pozostałe składniki i zwiń go wg wskazówek na opakowaniu. 5. Spring rolls’y podaj na zimno z sosem.
|