Kuchnia tajska

Spring rolls z kurczakiem i mango

Alternatywa dla kanapek! Lekkie rolki ze świeżymi składnikami, które można zabrać ze sobą do pracy, na piknik i na imprezę.

Liczba porcji:

4

Czas: 40 minut

Poziom:

Łatwe

Składniki

1 opakowanie papieru ryżowego
200 g piersi z kurczaka
2 pomidory; bez gniazd nasiennych
70 g kiełków fasoli
1/2 mango; obrane, pokrojone w słupki
1/2 pęczka dymki; pokrojony w 3 cm kawałki
3 cm korzenia imbiru; pokrojony w słupki
3 łyżki sosu sriracha
5 gałązek kolendry; drobno pokrojona
80 g makaronu vermicelli z fasoli mung
woda; do namaczania papieru ryżowego

Sos:
1,5 łyżki sosu rybnego sok z 2 limonek
1 ząbek czosnku; pokrojony w cienkie plastry
1/2 czerwonej papryczki chili; bez gniazd
nasiennych, drobno pokrojona 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

1. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C i pieczemy mięso przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Mięso rwiemy wzdłuż włókien na małe kawałki.
3. W misce mieszamy kurczaka, kolendrę, sos sriracha .
4. Na zwilżony papier ryżowy układamy kurczaka, pozostałe składniki i zwijamy go wg wskazówek na opakowaniu.
5. Spring rolls’y podajemy na zimno z sosem.

Wróć do poprzedniej strony