Kuchnia chińska

Sos orzechowo – cytrynowy z sosem sojowym

sos orzechowo - cytrynowy

Przepis pochodzi od naszej facebookowej fanki Małgorzaty Piekarskiej. Sos jest szybki w przygotowaniu, idealny jako dip oraz sos do makaronu z dodatkiem warzyw i mięsa.

Liczba porcji:

1

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z wyszorowanej cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • garść orzeszków ziemnych 
  • sezam

 

Sposób przygotowania

1.Wodę zagotuj na wolnym ogniu

2.Dodaj masło orzechowe, wymieszaj i zdejmij z ognia

3.Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sos sojowy

4.Wymieszany sos posyp orzeszkami ziemnymi i uprażonym sezamem

5.Podawaj z pokrojonymi warzywami lub użyj jako sos do makarony z warzywami i/lub mięsem

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony