Sos orzechowo – cytrynowy z sosem sojowym

Przepis pochodzi od naszej facebookowej fanki Małgorzaty Piekarskiej. Sos jest szybki w przygotowaniu, idealny jako dip oraz sos do makaronu z dodatkiem warzyw i mięsa.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 10 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z wyszorowanej cytryny
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • 100 ml wody
  • garść orzeszków ziemnych 
  • sezam

 

Sposób przygotowania

1.Wodę zagotuj na wolnym ogniu

2.Dodaj masło orzechowe, wymieszaj i zdejmij z ognia

3.Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sos sojowy

4.Wymieszany sos posyp orzeszkami ziemnymi i uprażonym sezamem

5.Podawaj z pokrojonymi warzywami lub użyj jako sos do makarony z warzywami i/lub mięsem

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI