Kuchnia chińska

Smażony makaron soba z grzybami shiitake i pędami bambusa

Makaron soba z grzybami shiitake i pędami bambusa to smaczna opcja dla miłośników chińskich potraw znacznie lżejszej i zdrowszej wersji. Grzyby shiitake mają lekko mięsny smak i konsystencję, dlatego sprawdzą się jako zamiennik mięsa.

Liczba porcji:

4

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

1 opakowanie  makaronu soba 

1 opakowanie pędów bambusa; dobrze przepłukanych pod bieżącą wodą

100 g sosu z grzybów shitake

1 łyżka oleju roślinnego do smażenia

Dymka do podania

Sposób przygotowania

  1. Makaron soba ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pędy bambusa i smaż ok 2 min.
  3. Dołóż sos i makaron, smaż kolejne 2 min.
  4. Podawaj z drobno posiekaną dymką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony