Kuchnia chińska

Skrzydełka w sosie hoisin

Liczba porcji:

2

Czas: 30min + 30min marynowanie

Poziom:

Średni

Składniki

10 skrzydełek z kurczaka; oczyszczone i osuszone
8 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka białego sezamu; uprażony na suchej patelni
dymka; do dekoracji, pokrojona słupki
olej; do głębokiego smażenia

Sos:
5 łyżek sosu Hoisin
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka sosu Sambal Oelek

Marynata
0,5 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 ząbek czosnku; drobno pokrojony
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1.  Skrzydełka dzielimy na pół i odcinamy lotki.
  2. Składniki marynaty mieszamy w małej miseczce i nacieramy nią skrzydełka.
  3. Mięso pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut w lodówce.
  4. Składniki sosu mieszamy w dużej misce.
  5. Grillujemy lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temperatury 175 °C.
  6. Skrzydełka panierujemy w mące kokosowej i wrzucamy na tłuszcz. Po 5 minutach smażenia, zmniejszamy ogień (temperatura tłuszczu ok. 140°C) i smażymy przez ok 10min.
  7. Łyżką cedzakową zdejmujemy skrzydełka i wykładamy na papierowe ręczniki.
  8. Kurczaka wkładamy do miski z przygotowanym sosem i starannie w nim zanurzamy .
  9. Skrzydełka wykładamy na talerz. Posypujemy uprażonym sezamem i dymką.
Wróć do poprzedniej strony