Seleryba w panierce panko Praktykulinarni



Seleryba w panierce panko House of Asia Praktykulinarni

Wegański odpowiednik ryby przygotowany na bazie selera oraz liści nori to coś, co musisz wypróbować! Praktykulinarni przygotowali wyjątkowy przepis wzbogacony o aromatyczne przyprawy oraz kilka propozycji podania. Wypróbuj swoją ulubioną!

Składniki

  • 7 liści nori pokrojonych na 3 paski
  • 80 g panko
  • 2 selery pokrojone w 1 cm plastry
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego
  • 250 ml wody
  • 6 łyżek oleju do smażenia

Bulion:

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, pastę miso, sos sojowy i liść nori. Włóż plastry selera i gotuj przez 8-10 minut. Wyjmij na talerz i ostudź. Bulion pozostaw do przygotowania innego dania np. sosu lub zupy z makaronem udon, tofu i warzywami.
  2. Liście nori zwilż wodą, a na ich brzeg ułóż kawałek selera. Dokładnie zwiń całość.
  3. W talerzu wymieszaj siemię lniane z wodą, tworząc wegańskie jajko. Do drugiego talerza wsyp panko. Kawałki selera owinięte nori opanieruj w „wegańskim jajku”, a następnie w panko.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż selerybę na złoty kolor (po 2-2,5 minuty z każdej strony). Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Selerybę możesz podawać solo, z kawałkiem cytryny, sosem aioli – 2 łyżki wegańskiego majonezu wymieszaj ze startym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami soku z cytryny, lub duszonymi warzywami – na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż paprykę, cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki.