Kuchnia fusion

Seleryba

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

1 liść nori
1 saszetka pasty miso
200ml wody
1 łyżeczka sosu sojowego
1 seler
1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej
Olej roślinny do smażenia
Ryż do podania

Sałatka:

10cm zielonego ogórka
10cm białej rzodkwi
10cm marchewki
1 łyżeczka prażonego białego sezamu.

Sos:

½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania

  1. Ogórek przetnij wzdłuż i usuń nasiona, pokrój w paseczki o grubości zapałki.
  2. Marchew pokrój wzdłuż na cienkie plastry (możesz użyć szatkownicy) a następnie pokrój na paseczki o grubości zapałki. Podobnie czynimy z rzodkiewką.
  3. W miseczce wymieszaj składniki sosu, dołóż warzywa, dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki.
  4. Obierz selera i wykrój kawałki o kształcie kwadratu lub prostokąta i grubości do 2 cm. W zależności od wielkości selera otrzymasz 3 lub 4 kawałki.
  5. W rondelku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, dodaj zupę miso i sos sojowy. Dobrze wymieszaj, włóż selera i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  6. Ugotowanego selera przestudź, nie wylewaj bulionu, podasz go z selerybą.
  7. Zawiń selera w docięty kawałek nori, pozostawiając 2 boki nie zawinięte.
  8. Na głębokim talerzu rozbij jajko i roztrzep je widelcem. Na drugim talerzu przygotuj mąkę.
  9. Rozgrzej olej na patelni.
  10. Obtocz selerybe w jajku potem w mące
  11. Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  12. Podawaj z sałatką, posypaną prażonym sezamem i ryżem.

 

Wróć do poprzedniej strony