Kuchnia fusion

Seleryba – wegańska „ryba” z selera

seleryba - "ryba" wege

Wiele osób stara się nie jeść mięsa i ryb lub ogranicza ich spożycie. Dla Was własnie mamy propozycję zastąpienia ryby selerem, który dzięki zastosowaniu alg  nori nabiera rybnego smaku.

Liczba porcji:

4

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

1 liść nori
1 saszetka pasty miso
200ml wody
1 łyżeczka sosu sojowego
1 seler
1 jajko
3 łyżki mąki ryżowej
Olej roślinny do smażenia
Ryż do podania

Sałatka:

10cm zielonego ogórka
10cm białej rzodkwi
10cm marchewki
1 łyżeczka prażonego białego sezamu.

Sos:

½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania

1.Ogórek przetnij wzdłuż i usuń nasiona, pokrój w paseczki o grubości zapałki

2.Marchew pokrój wzdłuż na cienkie plastry (możesz użyć szatkownicy) a następnie pokrój na paseczki o grubości zapałki. Podobnie czynimy z rzodkiewką

3.W miseczce wymieszaj składniki sosu, dołóż warzywa, dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki

4.Obierz selera i wykrój kawałki o kształcie kwadratu lub prostokąta i grubości do 2 cm. W zależności od wielkości selera otrzymasz 3 lub 4 kawałki.

5.W rondelku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, dodaj zupę miso i sos sojowy. Dobrze wymieszaj, włóż selera i gotuj pod przykryciem do miękkości

6.Ugotowanego selera przestudź, nie wylewaj bulionu, podasz go z selerybą.

7.Zawiń selera w docięty kawałek nori, pozostawiając 2 boki nie zawinięte.

8.Na głębokim talerzu rozbij jajko i roztrzep je widelcem. Na drugim talerzu przygotuj mąkę.

9.Rozgrzej olej na patelni.

10.Obtocz selerybe w jajku potem w mące

11.Smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

12.Podawaj z sałatką, posypaną prażonym sezamem i ryżem.

 

Wróć do poprzedniej strony