Schab w ostrym sosie Sambal Oelek



Chińskie sosy idealnie nadają się do przygotowania marynat każdego mięsa. Nadają smaku, aromatu i karmelowego koloru.

Składniki

  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 4 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm, lekko rozbite
  • 1/3 szklanki wermutu lub 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu Sambal Oelek
  • 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem, Sambal Oelek i sos czosnkowy. Odstaw

2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż imbir

3. Dodaj schab, smaż przez 30 sekund z każdej strony

4. Dodaj wcześniej przygotowany sos i wymieszaj

5. Duś przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje i mięso nie będzie surowe