Kuchnia chińska

Schab w ostrym sosie Sambal Oelek

Chińskie sosy idealnie nadają się do przygotowania marynat każdego mięsa. Nadają smaku, aromatu i karmelowego koloru.

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

łatwy

Składniki

2 łyżki oleju 
1 łyżka tartego imbiru
4 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm, lekko rozbite
1/3 szklanki wermutu lub 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru brązowego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu Sambal Oelek
2 łyżki sosu czosnkowego z miodem

Sposób przygotowania

1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem, Sambal Oelek i sos czosnkowy. Odstaw

2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż imbir

3. Dodaj schab, smaż przez 30 sekund z każdej strony

4. Dodaj wcześniej przygotowany sos i wymieszaj

5. Duś przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje i mięso nie będzie surowe

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony