Kuchnia fusion

Sałatka z młodych warzyw z sosem miodowo-czosnkowym

Liczba porcji:

2

Czas: 15 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

200g fasolki szparagowej
1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki
1 sałata
1 awokado pokrojone w plasterki
1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw)
2 marchewki pokrojone wzdłuż na 4 części każda
Cytryna, sezam i orzeszki ziemne do dekoracji

Sos
50ml soku z limonki
100ml sosu miodowego z czosnkiem

Sposób przygotowania

  1. Pokrój warzywa: pomidora, awokado, ogórka i marchewkę.
  2. Fasolkę włóż do rondelka z wrzącą wodą, nie zapomnij posolić. Gotuj przez 5 min, następnie przelej zimną wodą do ostudzenia.
  3. W miseczce wymieszaj sos miodowy z czosnkiem z sokiem z limonki.
  4. Ułóż na talerzu sałatę, fasolkę, ogórki, marchewki, awokado i pomidory. Polej sosem, posyp orzeszkami i sezamem.
Wróć do poprzedniej strony