Kuchnia fusion

Sałatka z kurczakiem z sosem ostrygowym i fasolką szparagową

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

300g piersi kurczaka
1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw)
1 sałata
100 g świeżego ananasa pokrojonego w cienkie plasterki
100 g szpinaku
200 g fasolki szparagowej
1 łyżka oleju roślinnego do zamarynowania kurczaka
Kolendra do dekoracji
Czarny sezam do dekoracji
Sól i pieprz do smaku

Sos
50 ml soku z limonki
100 ml sosu ostrygowego

 

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka posól, dodaj pieprz, zalej olejem i odstaw w chłodne miejsce na min 15 min.
  2. Fasolkę włóż do wrzącej wody, nie zapomnij posolić. Gotuj przez 5 min, następnie przelej zimną wodą do ostudzenia. Odstaw
  3. Cukinię delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż do momentu gdy paseczki zmiękną.
  4. W misce wymieszaj sos ostrygowy z sokiem z limonki.
  5. Zamarynowanego kurczaka grilluj ok 5 min z każdej strony, mięso musi być białe w środku.
  6. Na talerzu ułóż szpinak, ananasa, sałatę, rzodkiewkę, fasolkę i pokrojonego kurczaka posypanego czarnym sezamem. Polej sosem i udekoruj kolendrą.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony