Kuchnia japońska

Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Poziom:

Łagodne

Składniki

10 g wakame
1 duża marchewka,obrana
1 zielony ogórek
1/3 białej rzodkwi
1 pęczek rzodkiewek
4 jajka
3 łyżki mąki kokosowej
30 g płatków orkiszowych
30 g panierki panko
1 czerwona cykoria
1 łyżka białego sezamu

Dressing:
1 cm korzenia imbiru
70 ml oleju 
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru kokosowego
2 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania

  1. 2 jajka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą. Jajka obierz.
  2.  Pozostałe 2 jajka wbij do miseczki i roztrzep.
  3. Płatki orkiszowe i panko wymieszaj w miseczce. Mąkę kokosową wsyp do kolejnej miseczki.
  4. Ugotowane jajka wkłuż kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtórz, pomijając mąkę kokosową.
  5. Wakame przygotuj według wskazań na opakowaniu i odsącz.
  6. Składniki dressingu wymieszaj ze sobą w miseczce.
  7. Wakame połącz z pokrojonymi warzywami. Wlej dressing, całość wymieszaj.
  8. W rondelku rozgrzej olej do temperatury 150 °C i smaż panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  9. Łyżką cedzakową wyjmij jajka i wyłóż je na papierowe ręczniki. Pokrój w ćwiartki.
  10. Sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj listkami cykorii i ułóż ćwiartki jajek.
  11. Całość posyp prażonym sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony