Kuchnia japońska

Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

10 g wakame
1 duża marchewka,obrana
1 zielony ogórek
1/3 białej rzodkwi
1 pęczek rzodkiewek
4 jajka
3 łyżki mąki kokosowej
30 g płatków orkiszowych
30 g panierki panko
1 czerwona cykoria
1 łyżka białego sezamu

Dressing:
1 cm korzenia imbiru
70 ml oleju 
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru kokosowego
2 łyżki octu ryżowego

Sposób przygotowania

  1. 2 jajka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie hartujemy zimną wodą. Jajka obieramy.
  2.  Pozostałe 2 jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy.
  3. Płatki orkiszowe i panko mieszamy w miseczce. Mąkę kokosową wsypujemy do kolejnej miseczki.
  4. Ugotowane jajka wkładamy kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtarzamy, pomijając mąkę kokosową.
  5. Wakame przygotowujemy według wskazań na opakowaniu i odsączamy.
  6. Składniki dressingu mieszamy ze sobą w miseczce.
  7. Wakame łączymy z pokrojonymi warzywami. Wlewamy dressing, całość mieszamy.
  8. W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 150 °C i smażymy panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  9. Łyżką cedzakową wyjmujemy jajka i wykładamy je na papierowe ręczniki. Kroimy w ćwiartki.
  10. Sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy listkami cykorii i układamy ćwiartki jajek.
  11. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony