Kuchnia tajska

Sałatka z krewetkami i makaronem z fasoli mung

Yum Woon Sen to bardzo popularna sałatka, street food na ulicznych tajskich straganach. Kombinacja świeżych składników, aromatycznego i pikantnego sosu, makaronu z fasoli mung, który chłonie smak sosu oraz orzeszków ziemnych, które nadają sałatce chrupkości sprawia, że danie jest pełne aromatu i świetnie sprawdza się jako pełnowartościowy posiłek szczególnie w upalne dni.

 

Liczba porcji:

1

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

80g makaronu vermicelli z fasoli mung
5 krewetek
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
2 łyżki soku z limonki
0,5 cebuli
0,5 łodygi selera naciowego
1 pomidor 
1 łyżka orzeszków ziemnych
cebula dymka
świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Krewetki jeśli są surowe gotuj krótką chwilę do momentu, aż nabiorą różowego koloru.
  3. Wymieszaj marynatę do sałatki: sos rybny, posiekany drobno czosnek, chili w paseczki, sok z limonki, cukier.
  4. Pokrój dymkę w duże kawałki, cebulę i seler naciowy w piórka, pomidora obierz ze skóry i filetuj (pozbaw gniazd nasiennych). 
  5. Wymieszaj makaron, krewetki, sos i pokrojone warzywa.
  6. Dodaj orzeszki, dymkę, i świeżą kolendrę.
Wróć do poprzedniej strony