Kuchnia tajska

Ryż smażony z ananasem i fasolą

Liczba porcji:

2

Czas: 15 minut

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 cm korzenia imbiru, drobno pokrojonego
½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
150 g ugotowanego ryżu jaśminowego
½ świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w dużą kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka sosu rybnego 
1 łyżka cukru kokosowego 
1 cebula dymka, pokrojona
1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1.  Na woku lub dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z imbirem i cebulą. Po chwili dodaj biały pieprz i dokładnie
    wymieszaj.
  2.  Dodaj ugotowany ryż, zamieszaj i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj fasolę i ananasa, zamieszaj, smaż przez kolejną minutę.
  3.  Na koniec dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 1 łyżkę cukru kokosowego. Po minucie danie jest gotowe – podaj je na talerzu udekorowane pokrojoną dymką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony