Jak przygotować ryż do sushi?



Przepis jak ugotować ryz do sushi House of Asia

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po prosty przepis. Dzięki naszemu sosu będziecie mogli idealnie doprawić ryż. Poniżej przepisu koniecznie sprawdźcie nasze TIPY na sushi.

Składniki

Poniższa ilość ryżu pozwoli Ci na przygotowanie 8 rolek sushi dla 4 osób.

TIPY

• Ryż przygotuj zawsze godzinę przed przygotowaniem sushi. 

• Nie płucz ryż w sitku lejąc i marnując wodę. Lepszym sposobem jest wypłukanie ryżu w misce z sitkiem. 

• Pamiętaj aby przed nałożeniem ryżu na liście Nori, ryż dobrze wystudzić. Dzięki temu liście Nori nie staną się gumowate i ciągnące podczas jedzenia. 

• Przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą z odrobina octu do namaczania. Dzięki temu ryż nie będzie się kleił do noża ani dłoni. 

Sposób przygotowania

1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń. Czynność powtórz, do momentu aż woda, w której płuczesz ryż będzie przejrzysta.

2. Do garnka wsyp opłukany ryż w proporcji (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody).

3. Ugotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Odstaw ryż na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby pochłonął on całkowicie wodę.

5. Do miski wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach.

6. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki sosu do sushi, następnie wymieszaj składniki.

7. Odstaw ryż do wystygnięcia i przygotuj swoje ulubione sushi.