Kuchnia japońska

Ryż do sushi

Przygotowanie ryżu do sushi zajmuje więcej czasu niż przygotowanie do zwykłego dania. Kleista konsystencja ryżu do sushi sprawia, że rolki trzymają się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się. Przepis na przygotowanie ryżu do sushi jest czasochłonny, ale bardzo prosty. Spróbuj przygotować własny ryż do sushi w domu.

Liczba porcji:

1

Czas: 70 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

250 g ryżu

250 ml wody

3 łyżki sosu do ryżu

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie wypłucz i odsącz.
  2. Odsączony ryż zalej zimną wodą.
  3.  Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu
    przez około 10 minut.
  4. Następnie odstaw ryż na 60 minut nie
    zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę i wystygnął.
  5. Letni ryż zalej trzema łyżkami sosu do ryżu i delikatnie wymieszaj drewnianą
    łyżką i wystudź do temperatury pokojowej.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony