Rolada z karkówki



Urozmaić swoje grillowe potrawy nietypowymi smakami. Ciemny sos sojowy nada karkówce karmelowego smaku i barwy.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki musztardy Dijon Maille
  • 12 patyków szaszłykowych

Sposób przygotowania

1. Karkówkę ułóż na desce i rozcinaj wzdłuż, zaczynając na wysokości ok 2 cm od spodu. Tnąc rozwijaj mięso, aż na desce pozostanie jeden duży płat.
2. Natrzyj mięso sosem sojowym i musztardą, zwiń w roladę i wbij wykałaczki co 3 cm na całej długości. Przełóż roladę do miski i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny.
3. Mięso przetnij pomiędzy wykałaczkami, otrzymując dzięki temu kilkanaście plastrów rolady. Grilluj je przez ok 10 min, obracając co kilka minut.