Kuchnia chińska

Rolada z karkówki

Urozmaić swoje grillowe potrawy nietypowymi smakami. Ciemny sos sojowy nada karkówce karmelowego smaku i barwy.

Liczba porcji:

6

Czas: 10 min + 5 h marynowania

Poziom:

trudne

Poziom:

Łagodne

Składniki

1 kg karkówki wieprzowej
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki musztardy Dijon Maille
12 patyków szaszłykowych

Sposób przygotowania

1. Karkówkę ułóż na desce i rozcinaj wzdłuż, zaczynając na wysokości ok 2 cm od spodu. Tnąc rozwijaj mięso, aż na desce pozostanie jeden duży płat.
2. Natrzyj mięso sosem sojowym i musztardą, zwiń w roladę i wbij wykałaczki co 3 cm na całej długości. Przełóż roladę do miski i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny.
3. Mięso przetnij pomiędzy wykałaczkami, otrzymując dzięki temu kilkanaście plastrów rolady. Grilluj je przez ok 10 min, obracając co kilka minut.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony