Kuchnia japońska

Ramen z makaronem udon i tofu

W kulturze Japońskiej jednym z najpopularniejszych dań jest zupa Ramen przygotowywana na mięsnym wywarze z dużą ilością makaronu. Tradycyjnie przyrządzana w każdej japońskiej kuchni z użyciem różnych wariacji smakowych, które są najbardziej uwielbiane przez domowników. Nasz przepis to alternatywna propozycja dla osób chcących spróbować typowo azjatyckiej zupy.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

łatwe

Poziom:

Ostre

Składniki

2 łyżki pasty curry czerwone
1 puszka mleczka kokosowego
2 saszetki pasty miso
½ opakowania makaronu udon
2 grzyby shitake suszone
100g tofu
2 łyżki dymki posiekanej
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Kiełki fasoli mung i chili do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie około 15 min, kiedy będą miękkie pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
  2. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Tofu pokrój w plasterki ok 3 mm. Obsmaż z każdej strony na rumiano, odłóż na ręcznik kuchenny.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Mleczko kokosowe wlej do rondelka, podgrzej i rozpuść w nim pastę curry, doprowadź do wrzenia i odstaw.
  6. Ułóż w misce makaron, tofu, grzyby, zalej mlekiem curry i bulionem, posyp dymką, udekoruj kiełkami i chili.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony