Kuchnia japońska

Ramen z makaronem soba i boczkiem

Pierwszym skojarzeniem jakie ma każdy kiedy myśli o Japońskich potrawach to sushi. Jednak mieszkańcy kraju kwitnącej wiśni bardziej od sushi uwielbiają Ramen. Zupa przywędrowała na wyspy z Chin i przyjęła się wśród Japończyków. Podstawą Ramen jest makaron oraz słona wkładka w postaci pasty miso. Wszystkie inne dodatki to wybrana kompozycja pod własne upodobania. Zupa spożywana jest nie tylko podczas tradycyjnych posiłków, ale również w środku nocy po udanej zabawie. W Japonii bary serwujące tylko Ramen są bardzo popularne nie tylko wśród turystów, ale również wśród mieszkańców.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

2 saszetki pasty miso
½ opakowania makaronu soba
100g boczku wędzonego pokrojonego w plastry
1 liść nori
100g marchewki startej na drobnych oczkach
1 jajko, ugotowane 
2 łyżki posiekanej dymki
100g młodej kapusty pokrojonej w grube paski

Sposób przygotowania

  1. Jajko włóż do zimnej wody, kiedy zacznie wrzeć gotuj jeszcze 4 min. Po tym czasie schłodź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i odłóż w chłodne miejsce.
  2. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Do bulionu włóż pokrojony boczek i kapustę, gotuj 3 min, odstaw bulion na bok.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Ugotowane na twardo jajko przekrój na 2 połówki.
  6. W misce ułóż makaron, boczek, kapustę, marchew, ½ liścia nori, jajko, zalej bulionem i posyp dymką.

 

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony