Kuchnia japońska

Ramen z łososiem

Ramen to sycąca zupa, która dzięki swojej bogatej zawartości może bez problemu konkurować z pełnym obiadowym daniem. W Japonii ramen spożywane jest o każdej porze dnia. Podstawą ramenu jest wywar oraz pożywny makaron, a wszystkie inne dodatki to ulubione kompozycje smaków. W naszej wersji ramen został przyrządzony z łososiem, wakame i boczniakami.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

łatwe

Składniki

½ paczki makaronu ramen
2 saszetki pasty miso
10g suchych wakame
100g polędwiczki z łososia pokrojonej w plastry
50g szpinaku baby
80g białej rzodkwi obranej i pokrojonej w pół plastry
50g boczniaków (mogą być klasyczne, żółte lub różowe)
1 łyżka posiekanej dymki
biały sezam do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Do bulionu dodaj grzyby i łososia, gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 min.
  3. Wakame zalej ciepłą wodą.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Ułóż w misce szpinak, makaron, łososia, rzodkiew, grzyby, wakame, posyp dymką i sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony