Kuchnia japońska

Ramen z grzybami shiitake i wakame

ramen z shiitake

Ramen – pożywny bulion z dodatkiem sycącego makaronu, z dowolnie dobranymi dodatkami. W naszej wersji z grzybami shiitake, wodorostami wakame, jajkiem, szczypiorem i sezamem. To wersja dla wegetarian i wszystkich, którzy uwielbiają smak kuchni azjatyckiej.

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

75 g makaronu ramen
2 saszetki zupy miso
2 suszone grzyby shiitake
1 łyżka wakame
50 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
1 jajko
1 łyżka cebuli dymki,
drobno posiekanej
1 łyżeczka prażonego białego sezamu, do podania
300 ml wody

Sposób przygotowania

1. Namocz w letniej wodzie grzyby shiitake. Kiedy będą już miękkie pokrój je w jak najcieńsze paseczki.

2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

3. Do garnka wlej 300 ml wody, dodaj miso i wakame. Należy pilnować, aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Do gorącej wody dodaj grzyby. Gotuj 8-10 min.

4. Jajko włóż do zimnej wody i gotuj, kiedy woda zacznie wrzeć odmierz 3,5 min., po tym czasie jajko będzie gotowe. Obierz je i przekrój na 2 połówki.

5. Makaron rozłóż do 2 misek, wlej bulion z grzybami i wakame, ułóż jajko, posyp dymką i sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony