Kuchnia japońska

Pstrąg w sosie teriyaki z warzywami i chow mein

pstrąg z makaronem i warzywami

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min

Poziom:

Średni

Składniki

1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu teriyaki
400 g fletu z pstrąga
150 g opakowania makaronu soba
2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
100 g brokułów, małe różyczki
100 g marchewki, pokrojonejw słupki 3 cm
1 łyżeczka białego sezamu, do podania
1/2 limonki, do dekoracji
sól i pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

1.Wymieszaj sos sojowy z sosem teriyaki. W połowie sosu zamarynuj filety pstrąga i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Druga połowa zostanie do podania.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i usmaż imbir z czosnkiem, kiedy będą złociste dodaj warzywa i smaż 3 minuty. Dodaj makaron, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj i odstaw.
4. Patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej olej i ułóż flety skórą w dół. Smaż około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 3 minuty.
5. Podaj rybę z makaronem, sosem i cząstkami limonki, posypaną sezamem.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony