Kuchnia japońska

Pstrąg piklowany po japońsku

Liczba porcji:

2

Czas: 30 min + marynowanie

Poziom:

Łatwe

Składniki

2 średnie pstrągi; oczyszczone, bez głów, umyte
70 g
mąki kokosowej
sól; do smaku
olej; do smażenia
 

Zalewa

50 ml wina Choya
150 ml
octu ryżowego
300 ml wody
5 łyżek
cukru kokosowego
3 szalotki; pokrojone w cienkie krążki
1,5 cm korzenia imbiru; pokrojony w plastry
1 średnia marchewka; pokrojona w plastry
3 ząbki czosnku; pokrojone w plastry
1 czerwona papryczka chili
1 gwiazdka anyżu
2 łyżki soli

Sposób przygotowania

  1. Składniki zalewy umieść w garnku i zagotowuj. Następnie gotuj przez 10-15 minut. Zalewę wystudź.
  2. Pstrągi pokrój w dzwonka o szerokości 2 cm. Oprósz solą i panieruj w mące kokosowej.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki ryb z każdej strony po 2 minuty.
  4. Zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. Wystudź.
  5. Rybę włóż do wysokiego, wąskiego naczynia (np. wek) i wlej do środka przygotowaną zalewę.
  6. Odstaw do przegryzienia się smaków na min. 24 h.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony