Kuchnia tajska

Proste spring rolls z krewetkami

Proste i aromatyczne spring rolls to przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Zawiń w papier ryżowy to co lubisz – ma być świeżo i zdrowo dlatego proponujemy krewetki i masę zieleniny – mięta, kolendra, bazylia tajska, szpinak. Pamiętaj o sosie, to dzięki niemu spring rolls mają pełny, pikantny i wyrazisty smak.

Liczba porcji:

6

Czas: 10 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

6 listków papieru ryżowego
18 małych, ugotowanych krewetek
marchewka, pokrojona w cieniutkie słupki
kolendra
mięta
sałata np. karbowana (delikatna, żeby nie rozerwać papieru)

Sos

2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych, pokruszonych w moździerzu
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
1 posiekane ostre chili 
1,5 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu rybnego

Ostrość:

0,5 papryczki chili lekko ostre
1 papryczka chili ostre
2 papryczki chili bardzo ostre

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
  2. Papier ryżowy, rozłóż na talerzu, zwilż wodą, ułóż 3 krewetki, trochę marchewki i ulubioną, posiekaną zieleninę. Zwiń w rulonik, szczelnie zamknięty na brzegach. 
  3. Przekrój na pół i jedz zamoczone w sosie. 

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony