Kuchnia fusion

Prosta zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Liczba porcji:

5

Czas: 60 min

Poziom:

Łatwe

Składniki

1 mała dynia hokkaido (waży zazwyczaj około 1 kg i nie trzeba jej obierać bo skórka jest jadalna)
400 ml wody
400 ml mleczka kokosowego 12-14% 
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 cebulka, drobno pokrojona
2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany
1 papryczka chili, drobno pokrojona, pozbawiona nasion
sól i pieprz do smaku
prażone pestki dyni

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Dynię pokrój na kawałki, wytnij pestki, nie obieraj ze skórki. Piecz przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Zmiksuj gdy nieco przestygnie. Tak przygotowane puree możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj posiekany imbir, cebulę oraz czosnek i chili i smaż do zeszklenia cebuli. Zalej mlekiem kokosowym i wodą, zamieszaj i zagotuj. Gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj puree z dyni i zmiksuj. Podawaj udekorowane prażonymi pestkami dyni.
Wróć do poprzedniej strony